Stijgende huurprijzen en lage hypotheekrente. Veel huurders trekken uit die twee gegevens de conclusie: kopen is beter dan huren. Toch is dat maar de vraag. Een huis kopen heeft ook nadelen. Hoe weegt u uw belang? Een aantal argumenten op een rijtje.
Verplichtingen
Als woningbezitter zit u vast aan uw hypotheek. U moet in 30 jaar die schuld aflossen en de rente betalen. Dat kan een probleem zijn als uw inkomsten dalen door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Ook door een scheiding of het overlijden van uw partner kunnen de hypotheekverplichtingen te zwaar worden. Als huurder kunt in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en voor huurtoeslag als uw inkomsten sterk dalen. Wel moet gezegd worden dat een sociale huurwoning niet altijd direct beschikbaar is. En dat u met een huurwoning in de vrije sector geen huurtoeslag kunt krijgen.
Verhuizen
Snel verhuizen is met een eigen huis niet eenvoudig, want u moet u eerst de woning zien te verkopen. Of dat lukt, hangt sterk af van de situatie op de woningmarkt. Op dit moment is de gemiddelde verkooptijd 78 dagen, maar dat is een gemiddelde. Het kan best zijn dat úw woning veel minder snel te verkopen is. Lastig als u een nieuwe baan heeft geaccepteerd aan de andere kant van het land. Wat dat betreft bent u als huurder flexibeler: als u wilt verhuizen hoeft u alleen de huur maar op te zeggen. Maar ja, of u snel een nieuwe huurwoning vindt?
Vaak van koopwoning wisselen is financieel ook onhandig, omdat u bij elke transactie te maken heeft met bijkomende kosten. Dit jaar mag u die nog een klein beetje meefinancieren in de hypotheek, maar vanaf volgend jaar moet u die kosten helemaal zelf betalen. Reken op zo’n 5% van de koopsom.
Extra lasten
Als huiseigenaar draait u zelf helemaal op voor de kosten van woningonderhoud. Als huurder heeft u daar veel minder last van. Bovendien heeft u met een eigen woning extra lasten in de vorm van verzekeringen en belastingen, zoals de opstalverzekering en heffingen van gemeente en waterschap. Die lasten heeft een huurder niet of ze vallen lager uit.
Vaste maandlasten
Een groot voordeel van de koopwoning is dat u voor lange tijd de hypotheek vast kunt zetten. Het is wel heel prettig om te weten dat uw hypotheeklasten de komende 10 of 20 jaar niet gaan stijgen. Hoe anders is dat met de huren. De huurprijzen stijgen ieder jaar weer.
Als uw hypotheek helemaal is afgelost heeft u überhaupt geen hypotheeklasten meer. Als huurder blijft u huur betalen, ook als u gepensioneerd bent.
Vermogen opbouwen
Omdat u aflost op uw hypotheek, bouwt u met een eigen woning vermogen op. Als uw woning in waarde stijgt, dan gaat die vermogensbouw nog harder. Met een huurhuis heeft u die mogelijkheid niet. Maar pas op. We hebben tijdens de economische crisis gezien dat koopwoningen ook minder waard kunnen worden. Dan kunt u met een schuld blijven zitten.
Huren of kopen?
Als flexibiliteit voor u op dit moment belangrijk is, moet u zich echt afvragen of u een woning wilt kopen. Vooral schommelende inkomsten en de noodzaak om snel te kunnen verhuizen zijn een risico voor huiseigenaren. Heeft u meer vaste grond onder de voeten, dan kan het juist verstandig zijn om een huis aan te schaffen. Neem gerust contact op met ons kantoor voor een oriënterend gesprek over uw mogelijkheden en voor een goed hypotheekadvies.