Verkoop van de woning

De gezamenlijke woning wordt verkocht. Bijvoorbeeld omdat je geen hypotheek kunt krijgen die op de nieuwe situatie is aangepast, of omdat je allebei een nieuwe start wilt maken. Zolang de woning nog niet is verkocht, blijft de woning gemeenschappelijk eigendom. Ook als één van de partners het huis verlaat.

Verkoop met overwaarde
Bij de verkoop wordt de hypotheek afgelost. Blijft er na de aflossing van de lening een bedrag over? Dat heet overwaarde. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen wordt de overwaarde 50-50 verdeeld. Anders worden voor de verdeling de huwelijkse voorwaarden aangehouden.

Let op: Wanneer je binnen drie jaar een nieuwe koopwoning koopt, gebruik dan je overwaarde voor die nieuwe woning. Doet je dit niet, dan is dat gedeelte van het nieuwe hypotheekbedrag niet fiscaal aftrekbaar. Dit heet de bijleenregeling.


Wat is de bijleenregeling?

Stel, je verkoopt je woning en je hebt €20.000,- overwaarde. Die kan je natuurlijk besteden aan een nieuwe auto. Maar de fiscus eist dat je die overwaarde voor een nieuwe hypotheek gebruikt.

Wanneer je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt voor bijvoorbeeld €200.000,-, en je gebruikt de overwaarde van de oude woning in je nieuwe hypotheek, is de gehele hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Doe je dit niet, dan mis je de hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de overwaarde uit je oude woning. Van je nieuwe hypotheek is dan de rente over €180.000,- fiscaal aftrekbaar. De rente over €20.000,- niet.


Verkoop met restschuld

Een restschuld is de hypotheekschuld die overblijft na de verkoop van de woning. De restschuld wordt 50-50 verdeeld, of volgens de huwelijkse voorwaarden.

Er bestaat een tijdelijke regeling om het financieren van restschuld makkelijker te maken. Wanneer je een lening afsluit om de restschuld te financieren, dan is de rente over deze lening in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar in box 1, met een maximale duur van 15 jaar.

Remon verkocht onze woning binnen een week!

Persoonlijk advies

Heeft u vragen?
JEAN-PAULRAM
Helpt u verder.

  Waarom Braber & Ram

  • Goed(koop) verzekerd
  • Alles online (ook schade melden)
  • 75 jaar een begrip!
  • Persoonlijk contact
  • Online service

  Hoe blij bent u met ons?

  “Wij konden heel snel onze verbouwing uitvoeren”

  Den Braber & Ram heeft ons geweldig geholpen. Het advies was helder, eerlijk en er werd snel geschakeld. Inmiddels zitten we er prachtig bij in ons droomhuis.

  Kwaliteitswaarborgen