Wanneer een van twee in de woning blijft wonen dan moet diegene de ex-partner uitkopen, je bent immers samen eigenaar. Voor 50% wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, of volgens de verdeling in de huwelijke voorwaarden. Ook eventuele overwaarde of een restschuld moet je onderling verrekenen volgens die verdeelsleutel.
Nieuwe hypotheek
Je kan de partner uitkopen met eigen geld, maar de meeste mensen moeten dit met geleend geld doen. Het is niet meer mogelijk om de hypotheek één op één over te nemen. Voor het gedeelte van de woning dat je overneemt, moet je een nieuwe hypotheek afsluiten. Op deze nieuwe hypotheek rust een aflossingsverplichting, ongeacht of deze ook op de oude hypotheek rust.
De hypotheekverstrekker beoordeelt of je voldoende inkomen hebt om de bestaande hypotheek over te nemen én het extra hypotheekbedrag. Ze houdt hierbij ook rekening met eventuele alimentatie. Alimentatie die je betaalt, heeft een negatief effect op je maximale hypotheekbedrag. Alimentatie die je ontvangt wordt gezien als inkomen en heeft dus een positief effect op je maximale hypotheekbedrag.
Wanneer je inkomen toereikend is, gelden de volgende regels:
Je mag maximaal 50% van de waarde van de woning lenen als aflossingsvrije hypotheek.
Je moet het overige deel aflossen, ten minste op basis van annuïteiten. Hiervoor kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Dit overige deel wordt gezien als een nieuwe hypotheek.
Hypotheekakte wijzigen
De hypotheekakte staat op twee namen wanneer je beiden eigenaar bent. Dit moet gewijzigd worden, anders ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van rente en aflossing. Wanneer je uit de woning vertrekt moet je er voor zorgen dat je “ontslagen wordt uit hoofdelijke aansprakelijkheid”. Net als het vestigen van de hypotheek doe je dit bij de notaris.
Den Braber & Ram heeft ons geweldig geholpen. Het advies was helder, eerlijk en er werd snel geschakeld. Inmiddels zitten we er prachtig bij in ons droomhuis.